IJsland I

Vorige maand ben ik een aantal dagen in IJsland geweest Dat is voor natuur- en landschapsfotografen een droomland. Soms waan je je op een andere planeet of in de Efteling. Helemaal niet gek dus dat ruim de helft van de IJslanders gelooft in elfen en trollen. Hieronder een impressie van de eerste paar dagen.

Bij Thingvellir, de vallei die het eiland in tweeën deelt. IJsland ligt namelijk op de breuklijn tussen de Noordamerikaanse- en de Euraziatische continentale platen. Hier loop je dus eigenlijk tussen twee continenten in!

Doordat het land op deze breuklijn ligt is er erg veel vulkanische en geothermische activiteit. Zoals meren die op ongeveer lichaamstemperatuur zijn.

Één van de bekendere bezienswaardigheden: het park met de geisers. De originele Geysir doet het niet meer, maar Strokkur even verderop knalt elke paar minuten een sloot heet water tientallen meters de lucht in.

Watervallen zijn er ook genoeg, deze man durfde een stuk dichterbij het randje van Gullfoss (gouden waterval) te komen om zo een nog betere foto te kunnen schieten.

Een van de redenen voor mij om naar dit land te gaan was de kans op het zien van het noorderlicht. Meteen de eerste nacht buiten Reykjavik was het raak! Alleen dit natuurverschijnsel was de reis al waard!

Het leuke van de Seljalandsfoss is dat je er vrij gemakkelijk achter kunt komen…

Het gebied rond de Eyjafjallajökull, de vulkaan die een paar jaar geleden het Europese vliegverkeer verlamde.

Basaltformaties aan de zuidkust.

Dit is de kerk van het zuidelijkst gelegen dorpje op IJsland, Vík.

In de lavavelden kun je je goed voorstellen dat er ergens een elfje tevoorschijn komt. De droomvlucht is er niks bij!

Zoals de gids zelf al zei: ABW (Another Bloody Waterfall)

De enige snelweg van het land is de grote ringweg die langs de gehele kust loopt. Maximumsnelheid: 90km/u…

2 Reacties

Laat een reactie achter


*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.