IJsland II

In de tweede helft van de vakantie zijn we naar Jökulsárlón geweest. Een meer onderaan de Breidamerkurjökull gletsjer, er breken regelmatig stukken ijs van deze gletsjer af. Dat betekent dus dat er ijsbergen ronddrijven in  Jökulsárlón, een magisch gezicht zoals je hieronder kunt zien. Doordat het meer verbonden is met de Altantische oceaan kunnen de zeehonden die in de oceaan leven ook vrolijk rondzwemmen tussen de ijsbergen.





Door onder anderen  de werking van de getijden drijven de ijsbergen soms  langzaam richting de oceaan. Sommige van de afgebroken stukken gletsjer gaan direct de oceaan op. Andere stukken spoelen aan op het zwarte lavastrand. Dit levert erg mooie contrasten op! Zeker als het net gesneeuwd heeft, wat bij ons het geval is. De stukken ijs op het wit gespikkelde strand waren prachtig…


Autoreclames maken is hier ook niet zo moeilijk.

Bovenop een van de glestjers.



Op de voorlaatste avond gingen we weer op zoek naar het noorderlicht. Gewapend met dekens, verlichting en warme chocolademelk van het hotel zijn we in een weiland met goed uitzicht gaan zitten. Het bleek dat ook zonder noorderlicht je hier toch wel mooie platen van de nachtelijke hemel kon maken.

Vanwege de kou was een groot deel van de groep al snel weer naar binnen gegaan. Wij vonden het tegen middernacht ook wel mooi geweest. Maar: toen we bijna in het hotel waren zag ik een vage groene wolk ontstaan richting het Noorden. Snel zijn we toen weer terug gegaan naar het weiland en werd ons wachten beloond!


Ziehier het hoofd van een slapende trol die droomt van de aurora.

One Response

Laat een reactie achter


*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.