IJsland 2015

Afgelopen November ben ik weer in IJsland geweest. Dit jaar helaas het noorderlicht niet echt mogen zien, maar ook dan zijn er nog genoeg mooie platen te schieten. De dagen zijn niet heel lang in deze tijd van het jaar. Maar doordat de zon niet zo hoog boven de horizon uitkomt heb je wel een groot deel van de dag het idee alsof de zon opkomt óf onder gaat. Dat levert vaak extra fijne foto’s op door het mooie licht.
Hieronder het bewijs.


Gljúfrabúi, een wat verborgen waterval vlakbij de waterval van de plaat hieronder. Deze ligt wat weggestopt in de bergwand, je moet een stukje door een riviertje lopen maar wordt dan beloond door zo’n beetje ín een waterval te staan.


Seljalandsfoss één van de bekendere watervallen, normaal gesproken kun je hier achterlangs lopen. Maar omdat het gevroren had en er veel nevel van de waterval af komt was het pad spekglad. Maar niet gedaan dus…


Op een zwart lavastrand waren we onderweg naar een aangespoelde walvis.


We waren rond zonsopkomst bij Jökulsárlón, een meer waarin stukken ijs ronddrijven die van een gletsjer afgebroken zijn. Vanuit dit meer drijven de ijsschotsen de Atlantische oceaan in waar ze soms weer terugkomen op het strand.


Jökulsárlón zelf, het ijsbergenmeer.


Begraafplaats bij een turfkerkje.


IJsland ligt op een breuklijn en is eigenlijk één groot vulkanisch eiland. Dit heeft als voordeel dat er op veel plekken heet water opgepompt kan worden. Hiermee douchen de IJslander, verwarmen ze hun huizen en wordt energie opgewekt. Wat je ziet is dus ook geen rook, maar stoom van het hete water dat opgepompt wordt.


Een IJslands paard.


Hraunfossar, oftewel lavawatervallen.


Barnafoss, oftewel kinderwaterval. Volgens een van de lokale legendes zou hier een jong jongetje verdronken zijn toen de brug die hij overstak ineen zakte. Zijn moeder liet toen de brug afbreken. Gelukkig is er ondertussen wel weer een nieuwe brug gekomen.


Interieur van een klein ijslands kerkje


Grootste warmwaterbron van het land.


Meer ijslandse knollen.


Brug over de rivier  Gljúfurá


Borg á Mýrum. Een van de oudste kerken van het land waar de grootvader van onze gids nod gediend heeeft.


Kirkjufell, misschien wel de bekendste berg van IJsland, in de nacht. Als je goed kijkt zie je linksonder aan de voet van de berg de huisjes waar we overnacht hebben, een geweldige lokatie.


Nog maar eens een eenzaam kerkje.


Huisje aan de kust


Búðakirkja, een klein zwart kerkje direct aan de kust. Ernaast staat een hotel, en dat is het hele plaatsje. Waarom ze daar een kerk nodig hebben…?

Laat een reactie achter


*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.